NJ consulting & import

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Brda

Koper

Kras

Vipava

Vinlandet Slovenien - Primorje

 

Primorje har ett Medelhavsklimat. Oberoende att ordet ”Primorje” betyder ”vid havet” ligger bara en liten del av detta vindistrikt ”vid havet”, men faktum är att distriktets nordvästliga och sydvästliga dalarnas klimat påverkas starkt av havet. Ett klimatiskt särdrag för detta vindistrikt är den nordvästliga vinden, kallad ”burja”, som karakteriseras av att: den är torr, den uppnår vindhastigheter uppemot 200 km/h, den ger upphov till -25 Celsiusgradig köldeffekt samt att den eroderar distriktets översta jordlager. Somrarnas höga temperaturer dämpas av havet. Det regnar mycket under skördetiden, september och oktober och pga det finns stor risk att druvorna skulle börja ruttna i fall att de skulle senskördas och därför praktiserar man inte senskörd (late harvest) i detta vindistrikt. Det finns ett enda undantag angående denna praxis och det är vindruvan Pikolit som i vissa fall senskördas.

 

Vinregionen Primorje består av fyra appellationer: Brda, Koper, Kras samt Vipava.

 

 

Vinkarta av vinregionen Primorje

 

Regionen är den enda slovenska vinregion där 50% av de tillverkade vinerna är röda, i alla andra regioner dominerar vittvinstillverkning. Vinerna är torra, mineral- och pigmentrika med måttlig vinsyra.

 

Föregående sida

 

NJ consulting & import 

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42. Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

Copyright © 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.