NJ consulting & import

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Podunavlje

Slavonija

Moslavina

Prigorje-Bilogora

Plesivica

Pokuplje

Zagorje-Medimurje

Istra

Hrvatsko Primorje

Sjeverna Dalmacija

Dalmatinska Zagora

Srednja och Juzna Dalmacija

Vinlandet Kroatien

 

Hundratals år innan romerska riket skapades odlades druvor i delar av nuvarande Kroatien. Senare har Kroatiens vinodling påverkats av det Österikiska-Ungerska kejsarriket genom att större delar av nuvarande Kroatien under vissa perioder tillhörde det. Under den socialistiska eran (Jugoslavien) producerades stora mängder av vin, där oftast kvantitet var mer viktigt än kvalitet, och produktionen dominerades av stora kooperativ. Idag är de små entusiastiska privata odlarna som arbetar hårt att förnya tekniken, höja kvaliteten och tillverka viner av den absolut högsta kvaliteten.

 

Kroatien som vinland är indelat i två huvudregioner: Inlandsregion (Kontinentalna Hrvatska) och Kustregion (Primorska Hrvatska).

 

 

Inlandsregionen delas vidare in i följande vinregioner: Podunavlje, Slavonija, Moslavina, Prigorje-Bilogora, Plesivica, Pokuplje samt Zagorje-Medimurje.

 

Kustregionen delas vidare in i följande vinregioner: Istra, Hrvatsko Primorje, Sjeverna Dalmacija, Dalmatinska Zagora samt Srednja och Juzna Dalmacija.

 

De bästa kroatiska vinerna kommer från följande vinregioner: Slavonija, Istra samt Srednja och Juzna Dalmacija. Inom dessa vinregioner utmärker sig följande vindistrikt: Kutjevo (Slavonija) för sina viner gjorda av: Grasevina (Welschriesling), Rajnski Rizling (Riesling), Pinot Sivi (Pinot Gris), Chardonnay, Pinot Crni (Pinot Noir) samt Zweigelt samt Hvar och Peljesac (Srednja och Juzna Dalmacija) för sina viner gjorda av Plavac Mali. Inom dessa vindistrikt utmärker sig följande appellationer: Venje i Kutjevo, Dingac på Peljesac samt Sveta Nedelja och Ivan Dolac på Hvar.

 

Inlandsregionen har kontinentalt klimat medan Kustregionen har mer Medelhavsklimat.

 

Jordmånen i inlandsregionen består mestadels av lera, lera uppblandat med vittrat berg eller skiffer, vittrat berg samt skiffer medan jordmånen i kustregionen består mestadels av mycket kalkrik lera och vittrad kalksten.

 

Odlingsarealen uppgår till ca 40,000 hektar och produktionen uppgår till ca 2,2 miljoner hektoliter.

 

De mest odlade av de gröna druvorna är: Rajnski Rizling (Riesling), Grasevina (Welschriesling), Pinot Sivi (Pinot Gris), Traminac Mirisavi (Gewurztraminer), Istarska Malvazija, Posip, Zlahtina, Muskat, Chardonnay, Pinot Bijeli (Pinot Blanc) samt Rizvanac.

 

De mest odlade av de blå druvorna är: Plavac Mali, Pinot Crni (Pinot Noir), Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon samt Frankovka (Blaufränkisch).

 

Till Kroatiens mest viktiga inhemska gröna respektive blå druvor tillhör följande druvor: Bogdanusa, Grk, Istarska Malvazija, Posip och Skrlet respektive Babic och Plavac Mali. 

 

De kroatiska vinlagarna är helt anpassade till de övriga europeiska, det finns både ursprungs- och kvalitetsbeteckning. Vinlagen klassificerar viner i följande kategorier: stolono vino (bordsvin), kvalitetno vino (kvalitetsvin), vrhunsko vino (vinet av högsta kvalitet), izborna berba (vinet tillverkat av utvalda druvor) samt ledeno vino (eiswein).

 

Kroatiska viner klassificeras:

 

1. med hänsyn taget till restsocker som: suho (torrt vin), polsuho (halvtorrt vin), poluslatko (halvsött vin) samt slatko (sött vin).

 

2. med hänsyn taget till kvalité som: stolno vino (bordsvin), kvalitetno vino (kvalitetsvin) samt vrhunsko vino (vinet av högsta kvalitet). 

 

3. med hänsyn taget när skörden sker och i vilket tillstånd vindruvorna befinner sig i: kasna berba (senskörd; skörden får påbörjas tidigast 14 dagar efter att druvorna har uppnått fullmognad; spätlese på tyska), izborna berba grozda (speciellt utvalda extra mogna vinklasar; skörden kan utföras som vanlig skörd eller senskörd; auslese på tyska), izborna berba grozdica (speciellt utvalda extra mogna druvor; skörden kan utföras som vanlig skörd eller senskörd; beerenauslese på tyska), izborna berba suhih grozdica (speciellt utvalda torra druvor; trockene beerenauslese på tyska) samt ledeno vino (isvin, skörden får påbörjas efter att temperaturen var, minst 6 dagar i rad, minst minus 6 grader, eiswein på tyska).

 

 

NJ consulting & import 

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42. Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

Copyright © 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.