NJ consulting & import

 

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Nenad Jelisic Poäng (NJP)

5,0 NJP = Ett sagolikt och unikt vin av världsklass. Närmare himlen kan du inte komma. Om du gillar vin då är det ett måste att köpa och prova detta vin; 4,5 NJP = Ett utomordentligt bra vin. Bara små mikrodetaljer skiljer detta vin för att bli ett 5 poäng vin; 4,0 NJP = Ett väldigt bra vin. Ett vin som har nästan allt som de högst klassade vinerna (4,5 och 5,0 NJP) borde ha; 3,5 NJP = Ett mer än bra vin. Ett vin som har både finess och god smak och ett vin som man stor njuter när man dricker det; 3,0 NJP = Ett bra vin som ligger klart över genomsnittet. Ett vin som saknar bara det lilla extra får att hamna högre upp dvs till 3,5 NJP; 2,5 NJP = Ett vin som har hamnat i ingenmansland. Nära att vara ett bra vin, men också nära att vara ett så där vin; 2,0-1,0 NJP = Ett så där vin. Det går att dricka det, men i gengäld ger det ingen upplevelse; 0,5 NJP = Ett dåligt vin, men fortfarande om man anstränger sig när man dricker det är det drickbart; 0 NJP = Ett katastrofalt dåligt vin och icke drickbart vin. Det passar till och med inte till för matlagning.

Happy Hungarian Wines? Wines of Hungary-provning av viner från Ungern, Operaterrassen, Stockholm, 2014-05-12 (av Robert Jonasson) Ungern har en vinhistoria som hör till de äldsta i världen och vin har odlats i mer än 1000 år i landet. Den mest känd vintypen från Ungern är det söta Tokaj-vinet vars historia påbörjades år 1560 då skörden, till följd av oroligheter, fick skjutas upp. Detta gjorde att druvorna hann angripas av botrytis cinerea (ädelröta) vilket mynnade i en typ av vin som tidigare varit okänt. Kvaliteten på vinet var dock så hög och blev senare omtalat som "Kungarnas vin". Detta innebär att det första Tokaj-vinet producerades hela 100 år före det första Sauternesvinet.

 

Under mitten av 1800-talet var Ungern det 3:e största vinexporterande landet i världen. I och med kommunismens inträde i Ungern efter Andra världskriget minskade vinproduktionen och exporten drastiskt. Efter kommunismens fall år 1989 fick många av de familjer, som tidigare ägt mark, tillbaks sina ägor och en nya era i Ungerns vinproduktion tog fart.

 

Ungern har, genom Tokaj regionen, världens äldsta klassificeringssystems vilket infördes redan år 1772. Idag finns 22 st vinodlande områden i Ungern vilka brukar slås samman till i 6 st vinregioner; Lake Balaton, North-Transdanubia, The Pannonian Wine Region, North Hungary, The Danube Wine Region och Tokaj. Det odlas vin på 68,000 ha varav ca 69% odlas med vita druvsorter och 31% med röda druvor. Totalt odlas 133 olika druvsorter där Olaszrizling är det mest odlade vita druvan och Kékfrankos den mest odlade röda druvan. Andra populära vita druvor är Furmint och Hárselevelü och bland de röda druvorna är Cabernet Franc och Kadarka populära.

 

I samband med provningen gavs 2 st föreläsningar (Masterclass) där jag deltog på båda två. Masterclass 1 handlade om den sammanslutning av 29 unga producenter som kallar sig Happy Hungarian Wine (HHW) och grundades år 2012. Alla vinmakarna är under 40 år och har fokus på att producera kvalitetsviner av främst inhemska druvsorter med grunden i den långa ungerska vinhistorien men med ny teknik. Detta var en mycket intressant föreläsning och vinerna som provades var av bra till mycket bra kvalitet och alla vinerna visade upp stor personlighet och karaktär. I Masterclass 2 presenterades ungerska viner mer allmänt och vinerna var av lägre kvalitet och inte alls lika personliga som vinerna från HHW.

 

Efter de båda föreläsningarna var det en vanlig gående provning där viner från 43 vinproducenter fanns representerade. Tyvärr fanns ingen provningskatalog att tillgå vilket gjorde att provningen tog längre tid och då jag skrivit ner alla vinnamnen och producenterna själv medför det viss risk att något namn på vinerna eller producenterna kan blivit felstavat. Totalt provades 121 st viner och av dessa fick 26% 3 NJP eller mer. Generellt fick flertalet av de söta Tokaj-vinerna och även många av vinerna från Happy Hungarian Wines över 3 NJP i betyg. Sammanlagt fick tre viner 4 NJP eller högre och samtliga av dessa var söta Tokaj-viner. Provningen kan sammanfattas med att säga att i Ungern produceras många intressanta, personliga och spännande viner till en billig peng.

 

Följande viner fick 4,0 NJP eller högre:

 

1. Erzsébet Pince, Aszú 5 puttonyos, 2008 (finns inte på SB, ca 350 kr), vitt sött blandat vin, Tokaj, Ungern, 4 NJP,

2. Tokaj Hétszóló, Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2004 (finns inte på SB, ca 300 kr), vitt sött blandat vin, Tokaj, Ungern, 4 NJP och

3. Royal Tokaji Aszú Essencia, 1995 (finns inte på SB, 1295 kr), vitt sött blandat vitt, Tokaj, Ungern, 4,5 NJP.

 

Provningens bästa producenter: Demetervin, Satöbbi och Royal Tokaji hade särskilt goda och spännande viner.

 

Provningens bästa vin över alla kategorier: Royal Tokaji Aszú Essencia, 1995 (finns inte på SB, 1295 kr), sött vitt vin, Tokaj, Ungern, 4,5 NJP. Det här vinet fick årets hittills högsta poäng från mig, 4,5 NJP. Det ska bli intressant att se om något vin kommer slå detta på fingrarna under året.  Färgen är brunaktig, doften är söt och oerhört komplex. Smaken är mycket mogen, väldigt söt men med bra syra och med en eftersmak som aldrig vill ta slut. Flytande nektar i fullkomlig balans!

 

Föregående sida

NJ consulting & import

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42, Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

Copyright © 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.