NJ consulting & import

 

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Nenad Jelisic Poäng (NJP)

5,0 NJP = Ett sagolikt och unikt vin av världsklass. Närmare himlen kan du inte komma. Om du gillar vin då är det ett måste att köpa och prova detta vin; 4,5 NJP = Ett utomordentligt bra vin. Bara små mikrodetaljer skiljer detta vin för att bli ett 5 poäng vin; 4,0 NJP = Ett väldigt bra vin. Ett vin som har nästan allt som de högst klassade vinerna (4,5 och 5,0 NJP) borde ha; 3,5 NJP = Ett mer än bra vin. Ett vin som har både finess och god smak och ett vin som man stor njuter när man dricker det; 3,0 NJP = Ett bra vin som ligger klart över genomsnittet. Ett vin som saknar bara det lilla extra får att hamna högre upp dvs till 3,5 NJP; 2,5 NJP = Ett vin som har hamnat i ingenmansland. Nära att vara ett bra vin, men också nära att vara ett så där vin; 2,0-1,0 NJP = Ett så där vin. Det går att dricka det, men i gengäld ger det ingen upplevelse; 0,5 NJP = Ett dåligt vin, men fortfarande om man anstränger sig när man dricker det är det drickbart; 0 NJP = Ett katastrofalt dåligt vin och icke drickbart vin. Det passar till och med inte till för matlagning.

Det kunde vara bättre Spanien, Spanska vindagen 2014, Operaterrassen, Stockholm, 2014-09-22

(2014-10-03 av Nenad Jelisic)

   Till de internationellt mest kända vinregionerna i Spanien tillhör: Priorat, Ribera del Duero och Rioja. Priorat är DOCa-klassad vinregion som tillhör till det geografiska området Catalonia. Just nu är bara Rioja och Priorat som är DOCa-klassade. Priorats vingårdar är planterade på branta (15 till 60 grader) terrasserade sluttningar längs Siruana älvens och Montsant älvens dalgångar och ligger på en höjd av 100 till 700 m. Regionen har både kontinentalt och Medelhavsklimat. Somrarna är varma (max 35 °C) och vintrarna är kalla (min -4°C). I genomsnitt regnar det 400 till 600 mm per år (jämförelsevis regnar det 600 till 700 mm per år i Sverige) och antal soltimmar är 2600 per år (1500 till 1600 i Sverige). De 1,767 ha som är planterade med druvor producerar 30,350 hl per år. Avkastningen ligger i genomsnitt på 1,500 kg druvor per hektar och som max på 6,000 kg druvor per hektar, motsvarar 39 hl/ha. De röda vinerna består oftast av en blandning av två, tre eller alla av följande druvor: Garnacha Tinta, Cariñena, Syrah, Cabernet Sauvignon och Merlot. Priorats jordmån varierar men kännetecknas för en blandning som består av svart-rödaktig skiffer och glimmer. Blandningen, som kallas llicorella, ger vinerna en unik mineral karaktär, bra dräneringsegenskaper och både reflekterar solstrålar och lagrar solvärmen. Den lagrade solvärmen gör att när solen gått ned ger blandningen fortfarande ifrån sig värme. Under sommaren kan temperaturen i blandningen uppnå 50°C.

 

   Ribera del Duero är DO-klassad vinregion som tillhör till det geografiska området Castile och León. Ribera del Duero sträcker sig längs Duero-älven och dess vingårdar ligger på en höjd av 750 till 850 m. De bästa vingårdslägena ligger runt städerna Valladolid and Roa. Regionen har både kontinentalt och Medelhavsklimat. Somrarna är varma (max 40°C) och vintrarna är kalla (min -20°C). I genomsnitt regnar det 400 till 600 mm per år (jämförelsevis regnar det 600 till 700 mm per år i Sverige) och antal soltimmar är 2,400 per år (1,500 till 1,600 i Sverige). Regionen kännetecknas av att temperaturskillnad mellan dag och natt kan bli större än 20 grader och att maximum 138 dagar per år är frostfria. De 21,381 ha som är planterade med druvor producerar ca 675,000 hl per år. Planteringstätheten är som max 4,000 vinstockar per hektar, den tillåtna avkastningen ligger på 49 hl/ha medan den genomsnittliga på 32 hl/ha. De traditionellt framställda vinerna lagras oftast i amerikanska ekfat medan de modernt framställda vinerna lagras oftast i franska ekfat. Ribera del Duero druvor domineras totalt av Tempranillo 85% (kallas också Tinta del País eller Tinto Fino), följs av Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Garnacha och (grön druva) Albillo. Ribera del Duero jordmån domineras av siltig och lerig sand med skikt av kalksten och märgel samt krita med hällar av gips.

 

   Rioja är DOCa-klassad vinregion som tillhör till det geografiska området La Rioja. Rioja var den första spanska vinregionen att både DO-klassas (år 1925) och DOCa-klassas (år 1991). Rioja består av tre vindistrikt: Rioja Alavesa, Rioja Alta samt Rioja Baja. Vingårdarna ligger på en höjd av 350-650 m. Riojas terräng är kuperad, består av böljande kullar. Rioja Alavesa och Rioja Alta har Atlantklimat medan Rioja Baja har Medelhavsklimat. Somrarna är varma (max 40 grader) och vintrarna är lagom kalla (min -4°C). I genomsnitt regnar det 450 mm per år (jämförelsevis regnar det 600 till 700 mm per år i Sverige). De 62,153 ha som är planterade med druvor producerar 2,460,000 hl per år. Avkastningen ligger i genomsnitt på 45 hl/ha för röda viner respektive 63 hl/ha för vita viner. Vinerna lagras mest på amerikanskt ekfat men franskt ekfat används mer och mer. Tidigare var inte ovanligt att vinerna lagrades 20 år eller mer innan de släpptes på marknaden, idag lagras vinerna mellan 4 och 8 år. Ett typiskt vinhus i Rioja lagrar från 10,000 till 40,000 ekfat. Rioja druvor, Tempranillo, som är mest känd och som täcker 80% av den vinplanterade ytan, Garnacha 9%, Mazuelo 3% och Graciano 2% används för röda viner och Viura, Malvasía Riojana, Garnacha Blanca för vita. Rioja jordmån, i Rioja Alavesa gul kalkrik lera, i Rioja Alta gul kalkrik lera, järnhaltig lera och flodslam och i Rioja Baja röd järnhaltig lera och flodslam. De bästa vinerna kommer från jord som består av gul kalkrik lera dvs från Rioja Alavesa och delar av Rioja Alta.

 

   Under denna provning provades 191 viner och av dem fick 27 mer än 2,5 NJP (14%). Alla 28 bord besöktes. Utöver de vinerna som vi (jag och Robert Jonasson) valde själva att prova bad vi alla utställare att presentera sina fem bästa viner. Vi var noga att poängtera att om utställaren tycker att vi måste prova något vin eller några viner till då ska hon/han känner sig fria att presentera dem.

 

   Inget vin fick mer än 4,0 NJP. Till de vinerna som fick 3,5 och 4,0 NJP tillhör:

 

1. León Dormido Mendiguerra Vineyard 2007, 4,0 NJP

2. Mas La Plana 2009, 4,0 NJP,

3. Alto Moncayo 2012, 3,5 NJP,

4. Baron de Ley 7 Viñas Reserva 2007, 3,5 NJP,

5. Baron de Ley 3 Viñas Blanco 2009, 3,5 NJP,

6. Gran Clos 1997, 3,5 NJP och

7. Gran Clos 1998, 3,5 NJP.

 

   Provningens bästa producent: Gran Clos. Gran Clos imponerar alltid med den jämna och höga kvaliteten år efter år. Att kvaliteten verkligen är hög bekräftas av att alla sex av producentens viner fick mer än 2,5 NJP; två viner fick 3,5 NJP (se ovan) och fyra viner fick 3,0 NJP.

 

   Gran Clos har 32 hektar planterade med vin i Priorat. De äldsta stockarna bland de 32 ha börjar närma sig 100 år. Druvorna som odlas här domineras av Garnacha och Cariñena, odlas också Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Syrah, Garnacha Blanca och Macabeo. Tre olika viner framställs; två röda: Finca el Puig och Gran Clos och ett vitt: Vinya Llisarda. Gran Clos består av Garnacha, Cariñena och Cabernet Sauvignon medan Finca el Puig består oftast av Garnacha, Cariñena, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Vinya Llisarda består av Garnacha Blanca och upp emot 30% Macabeo. De röda vinerna lagras på ekfat mellan 12 och 18 månader medan det vita vinet lagras på ekfat mellan 9 till 10 månader.

 

   Provningens bästa vin över alla kategorierLeón Dormido Mendiguerra Vineyard 2007, 4,0 NJP, rött torrt blandat vin, Rioja.

 

 

Föregående sida

NJ consulting & import

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42, Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

Copyright© 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.