NJ consulting & import

 

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Om NJ consulting & import

NJ consulting & imports ägare Nenad Jelisic (NJ) har alltid varit intresserad av vetenskap. Detta gjorde att han först utbildade sig till Geolog Tekniker, sedan till Civilingenjör, sedan till Teknologie Licentiat i Geoteknik och till sist till Teknologie Doktor i Geoteknik. För ca 20 år sedan började NJ djup intressera sig av vin och vinkunskap. Sedan dess har all NJs lediga tid gått åt till vinprovningar (flera tusen viner provas varje år), vinkunskap (några vingårdar och vinhus besöks och många vintidningar och några vinböcker läses varje år) samt arbete med företagets oberoende internetsidor. Företaget startades år 2004 som ett vin- och spritimportföretag men har de senaste åren ändrat inriktning till att dela med sig av vin- och matkunskap. Hemsidan är resultatet av en halv livslång passion för bra vin och god mat vilket gett vin- och matkunskaper som NJ vill dela med sig av.

Dr Nenad Jelisic

NJ consulting & imports internet sidor är Skandinaviens bästa oberoende internet sidor om vin, vinländer, vinregioner, vindistrikt, vintips, vintillverkare, vinframställning, appellationer, bästa årgångar, druvor osv. Bättre att säga att NJ consulting & imports internet sidor har allt som har med vin att göra. Det unika med dessa internet sidor är att de uppdateras dagligen och att på företagets hemsida och alla sidor som tillhör till "Vinordbok och vinfakta" är det möjligt att se när någon uppgift uppdaterades senast. Dessutom det unika med dessa sidor är att varje uppgift som står på de har kontrolleras extremt noga dvs om du har läst någon uppgift på NJ consulting & imports internet sidor behöver du inte slösa din värdefulla tid genom att kontrollera om uppgiften är korrekt.

 

Utöver om vin och vinkunskap skriver NJ consulting & import om världens restauranger under "Världens bästa restauranger". Restaurangerna som NJ consulting & import har besökt, provat deras mat och vin samt betygsatt restaurangernas helhet (matens kvalité, matens smak, hur maten presenteras och ser ut, vinutbud, inredning, atmosfär, service och renhet).

 

Nenads högra hand när det gäller vinprovning och betygsättning av viner är Robert Jonasson. Robert, som i grunden är civilingenjör med inriktning mot geoteknik, har ett brinnande intresse för vin där framför allt de klassiska vinregionerna (Bordeaux, Bourgogne, Champagne och Piemonte) ligger honom varmt om hjärtat. Han älskar att prova viner av nya druvor och från nya vinområden och läser all intressant vinlitteratur han kan komma över. Ett annat av Roberts stora intressen är att kombinera god mat och goda viner. Robert provar och betygsätter varje år tusentals viner.

Robert Jonasson 

Den kända kanadensiska vinkännare Kristof Gillese hjälper sida för att vara en av de ledande skandinaviska webbplatser när det gäller den stora nordamerikanska vinmarknaden. Som du vet att det är väldigt lite skrivet om den stora nordamerikanska vinmarknaden i Skandinavien. Kristof Gillese: utbildad kock, certifierad vin steward och stolt journalist. För Kristof, det är berättelsen som har prioritet: att berätta sagan om vanliga människor fullföljandet av ovanliga mål. Det är Kristof privilegium att ha arbetat med och/eller berättat historien om, celebritet som Pierre-Henry Gagey från Maison Jadot, Nik Weis från St Urbans-Hof, Ray Signorello från Signorello Estates och Ezra Cipes från Summerhill Pyramid; ledare i branschen. Med en nästan 30 årig arbetslivserfarenhet, att jobba med den magiska synergin mellan mat och vin, är Kristof stolt över att dela med er sina berättelser om dessa fantastiska vintillverkare. Kristofs artiklar behandlar med respekt balansen mellan vår nuvarande vinstdrivna ekonomi och, nu i modet, de biodynamiska och ekologiska jordbruksmetoderna.

Kristof Gillese

På företagets internet sidor under "Nyheter" kan du hitta resultat från de senaste stora vinprovningar under vilka har stort antal viner från något vinland provats, betygsatts och analyserats. Under "Missa inte att prova dessa viner (viner som har fått minst 3 NJP av 5 möjliga)" (NJP = Nenad Jelisic Poäng) kan du hitta viner: 1. som finns i Systembolaget sortiment (ordinarie-, tillfälligt- och beställningssortiment) och 2. som har fått mer än 2.5 NJP (viner som är extremt få, under 1%). Dessutom under "Missa inte att prova dessa viner (viner som har fått minst 3 NJP av 5 möjliga NJP)" får du råd under vilken temperatur borde dessa viner serveras och vilken mat passar bäst till dem. Under "Slösa inte bort dina pengar på dessa viner (viner som har fått 0 NJP av 5 möjliga)" hamnar viner som borde under inga omständigheter finnas på Systembolaget och som är så dåliga att de inte kan få 0.5 poäng av 5 möjliga NJP. Viner som gör att man börjar undra vad vissa Systembolagets inköpare sysslar med. Under "Vinets pris är för hög för vinets kvalité" hamnar viner vilkas priser är för höga för vinernas kvalité. Under "Vinordbok och vinfakta" hamnar har allt som har med vin att göra och bara viner som har fått 4, 4.5 eller 5 NJP. Under "Konsten att göra ett rött vin" respektive "Konsten att göra ett vitt vin" kan du lära dig allt om framställning av röda respektive vita viner. Under "Vinlandet Kroatien" respektive "Vinlandet Slovenien" kan du få all möjlig fakta om dessa två för Skandinavien relativt okända vinländer.

 

Oberoende om vi har köpt in något vin själva eller provat det på någon vinprovning eller provat det i något vinhus eller fått det hemskickat av någon vintillverkare eller vinimportör bedömer vi det lika. När vin provas och betygsatts tas inte hänsyn till vinets pris dvs hänsyn tas bara till vinets kvalitet och inget annat. Betyg för vin som redan finns på svensk marknad redovisas på företagets (svenska) hemsida och om något vin får 3 NJP av 5 NJP (NJP = Nenad Jelisic Poäng) eller mer beskrivs det mer detaljerat, med passande mat till det. Om vinet inte finns på svensk marknad och om det får 3 NJP eller mer redovisas det detaljerat på företagets båda hemsidor (engelska och svenska) under "The world wines" och "Världens viner".

 

Det är inte utan anledning att NJ consulting & imports internet sidor har idag (2014-11) ca 60,000 besökare per månad.

 

Föregående sida

NJ consulting & import

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42. Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

Copyright © 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.