NJ consulting & import

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Ivan Enjingi

 

 

Vingården och företaget grundades genom att 2,000 vinstockar av Welschriesling och Kadarka planterades 1890 av Koloman Enjingi. Kolomans son Martin, sonson Vaclav, och 1957 sonsonsson Ivan, då 17 år gammal, fortsatte i hans fotspår. Idag äger Ivan (1940) 50 ha vingårdar som ligger på södra sidan av Krndija berget på en höjd av 300-400 m. Vingårdarnas jordmån består av 30 cm mycket stenig jord som underlagras av vittrad magmatisk berg. I vingårdarna odlas följande gröna druvor: Riesling, Welschriesling, Gewurztraminer, Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc samt Müller-Thurgau och följande röda druvor: Zweigelt, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot samt Frankovka.

 

Ivan var tidigt förälskad i vin och redan vid fem årsålder hjälpte han sin mormor i vinkällaren. Under årens gång har denna kärlek till vin vuxit till en stor passion.

 

Ivans livsfilosofi är att tillverka vin av bästa möjliga kvalité utan användning av bekämpningsmedel, konstgjordgödsel och maskiner för druvplockning. För att vinerna ska uppnå denna högsta möjliga kvalité planteras över 8,500 vinplantor per hektar, druvorna handplockas, skörden påbörjas extra sent (för att vinerna ska uppnå högre koncentration och högre fyllighet), bara naturlig jäst (som kommer från vingårdar) används, jäsningen sker i en toppmodern anläggning under en kontrollerad temperatur samt vinerna tappas på flaska utan filtrering, utan klarning och utan användning av svavel.

 

Tekniken att skörda sent påbörjades under 1980 och snart efter succén blev faktum när Ivan lyckades få in hans sent skördade Grasevina (Welschriesling) på det exklusiva Hotell Esplanade i Zagreb (Kroatien).

 

Alla Enjingis viner lagras en tid delvis (50%) eller helt på ekfat. Eken kommer från skogarna i närheten och Ivan själv är i produktionen av faten som tillverkas i två storlekar 225 liter (barrique) och 600 liter.

 

Ivan har vunnit ett stort antal guldmedaljer för sina viner och hans mest kända vin heter Venje vars namn kommer från den själva appellationen Venje. Venje är en vitbladning som består av inte mindre än fem olika druvsorter: Riesling (20%), Welschriesling (20%), Sauvignon Blanc (20%), Gewurztraminer (20%) samt Pinot Grigo (20%). De jäses var för sig på rostfria ståltankar. Efter jäsningen blandas vinerna tillsammans och lagras i minst 18 månader på 225 liters nya ekfat. Efter lagringen tappas vinerna på flaska och lagras i minst 12 månader till. I tidningen ”Decanter”, 2004, fick Venje guldmedalj som den bästa vita cuvée från Central och Öst Europa. Venje fick också guldmedalj som världens bästa vita cuvée och hamnade mellan världens 24 bästa viner. 4,500 viner blind testades av 16 världsledande vinexperter. I ”Livets Goda” nr 18, 2005, valde Anders Melldén Venje bland de 5 bästa vita vinerna av de tusentals som han hade provat under 2005.

 

”Så länge jag lever kommer vi aldrig att modifiera viner varken med kemikalier eller med andra tillsatser. Naturens förutsättningar ska helt och hållet genomsyra vinet.” Detta är Enjingis fasta övertygelse och detta bäddar för att vi även framtiden kommer att få privilegium att avnjuta hans underbara viner.

 

Föregående sida

NJ consulting & import 

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42. Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

 Copyright © 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.