NJ consulting & import

 

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Nenad Jelisic Poäng (NJP)

5,0 NJP = Ett sagolikt och unikt vin av världsklass. Närmare himlen kan du inte komma. Om du gillar vin då är det ett måste att köpa och prova detta vin; 4,5 NJP = Ett utomordentligt bra vin. Bara små mikrodetaljer skiljer detta vin för att bli ett 5 poäng vin; 4,0 NJP = Ett väldigt bra vin. Ett vin som har nästan allt som de högst klassade vinerna (4,5 och 5,0 NJP) borde ha; 3,5 NJP = Ett mer än bra vin. Ett vin som har både finess och god smak och ett vin som man stor njuter när man dricker det; 3,0 NJP = Ett bra vin som ligger klart över genomsnittet. Ett vin som saknar bara det lilla extra får att hamna högre upp dvs till 3,5 NJP; 2,5 NJP = Ett vin som har hamnat i ingenmansland. Nära att vara ett bra vin, men också nära att vara ett så där vin; 2,0-1,0 NJP = Ett så där vin. Det går att dricka det, men i gengäld ger det ingen upplevelse; 0,5 NJP = Ett dåligt vin, men fortfarande om man anstränger sig när man dricker det är det drickbart; 0 NJP = Ett katastrofalt dåligt vin och icke drickbart vin. Det passar till och med inte till för matlagning.

Grattis Italien, du är årets vinnare, Italienska vindagen 2014, Grand Hotell, Stockholm, 2014-11-24

(2014-11-30 av Nenad Jelisic)

   På årets sista stora vinprovning, som NJ consulting & import deltog i, provades italienska viner. Av de 216 provade vinerna fick 69 viner mer än 2,5 NJP dvs 32%, som är årets klart bästa resultat. Jämförelsevis, under årets två tidigare vinprovningar fick 16% av franska viner mer än 2,5 NJP och 14% av spanska. Om vi fortsätter vidare med att jämföra dessa tre vinprovningar kan noteras att sex italienska viner fick mer än 3,5 NJP, ett franskt och två spanska. Det starka resultatet kunde vara ännu bättre om vi t.ex. fick prova Dal Forno Romano Amarone eller Dal Forno Romano Valpolicella Superiore eller Masseto eller Ornellaia eller Sassicaia, för att nämna några. De vinerna som stack ut kvalitets- och smakmässigt var så kallade Super Tuscan-viner och Amarone-viner, och viner från Barolo. Av de 69 vinerna som fick mer än 2,5 NJP tillhör 20 dvs 29% till Super Tuscan-viner, 19 dvs 27% till viner från Barolo och 13 dvs 19% till Amarone viner.

 

   Super Tuscan, benämningen som används för: viner som inte uppfyller krav för att klassas som DOC-vin eller DOCG-vin, viner som kommer från den italienska vinregionen Toscana, viner som framställs av, för vinregionen Toscana, icke godkända druvor (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc eller Merlot) eller icke godkända druvblandningar. Den första sk "Super Tuscan" var vinet Sassicaia (Cabernet Sauvignon med lite Cabernet Franc).

 

   Toscana, en av de mest kända italienska vinregioner. Toscana har 29 DOC-appellationer, och 7 DOCG-appellationer: Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Chianti Classico, Morellino di Scansano, Vernaccia di San Gimignano och Vino Nobile di Montepulciano. Härifrån kommer några av världens mest kända viner som Ornellaia, Sassicaia och Tignanello.

 

   Toscana, bästa årgångar, 1975, 1985, 1988, 1990, 1995, 1996, 1997, 1999, 2001, 2004 och 2006.

 

   Toscana druvor, dominerar Sangiovese för blå druvor och Trebbiano för gröna druvor. Sedan s.k. Super Tuscan-viner, som Ornellaia, Sassicaia och Tignanello, blev världskända har Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc börjat att planteras mer och mer. Av de många lokala röda druvsorter är Canaiolo, Colorino, Malvasia Nera och Mammolo de mest planterade.

 

   Toscana jordmån, med hänsyn taget till vinregionens storlek är det lätt att förstå att Toscanas jordmån är mycket varierande.

 

   Barolo, ett DOCG-vin och ett av Italiens mest exklusiva och bästa röda viner. Minimiåldern för lagring är tre år av vilka två måste vara på fat. För att vinet får kallas Riserva måste det lagras minst fyra år på fat. För att vinet får kallas Riserva Speciale måste det lagras minst fem år på fat. Det finns två skolor: 1. modern skola och 2. traditionell skola. Den moderna skolan jäser vid lägre temperatur och låter druvornas skal macerera (dvs låta skalen stå kvar i musten och laka ur) i max två veckor. Den traditionella skolan jäser vid högre temperatur (upp till 30ºC), låter druvornas skal macerera i tre till fyra veckor och lagrar vinerna på "botti" i många år (8 till 10 år).

 

   Barolo, italiensk DOCG-appellation som tillhör vinregionen Piemonte. Appellationen har 1,880 ha planterade med Nebbiolo druvor som bara får användas för Barolo-viner. Barolo sträcker sig över 11 kommuner: Barolo, Castiglione Falletto, Cherasco, Diano d'Alba, Grinzane Cavour, La Mora, Monforte d'Alba, Novello, Roddi, Searralunga d'Alba samt Verduno, de mest kända av de är: Barolo, Castiglione Falletto, La Mora, Monforte d'Alba samt Searralunga d'Alba. Den tillåtna avkastningen ligger på 52 hl/ha medan den genomsnittliga ligger på 48 hl/ha.

 

   Barolo, Piemonte, Italien, bästa årgångar, 1958, 1971, 1978, 1982, 1985, 1989, 1990, 1996, 1997, 1998, 1999, 2001, 2004, 2006, 2007 och 2010.

 

   Barolo druvor, 100% Nebbiolo.

 

   Barolo jordmån, kalkrik blå lera.

 

   Amarone, ett DOCG-vin från och med årgång 2010 och ett av de mest internationellt kända italienska torra röda viner. Ett Amarone tillverkas vanligtvis av tre druvor: Corvina och/eller Corvinone (40-70%), Rondinella (20-40%) och Molinara (5-25%). Enligt reglerna från år 2010: 1. måste vinet innehålla 5-30% av Rondinella, 2. är tillåtet att tillsätta 10% av andra inhemska druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot, 3. är tillåtet att tillsätta uppemot 15% av icke inhemska druvor som Syrah samt 4. får inte tillsättas mer än 10% av en enstaka inhemsk eller icke inhemsk druva (gäller ej för Corvina och/eller Corvinone, Rondinella och Molinara). Druvorna skördas i september/oktober. Därefter lufttorkas druvorna i 100 till 120 dagar. Denna process kallas appassimento (eller passito). Kvar blir russinlika druvor med hög koncentration. De krossas, jäses och får därefter ligga på kroatiska eller slovenska ekfat i ca 24 till 48 månader. Efter fatlagringen tappas vinet på flaska och får ligga ytterligare 6 till 12 månader innan försäljning. Många amaroneviner lagras i 10-15 år innan försäljning. De bästa amaronevinerna har en mycket bra lagringspotential, kan lagars upp till 30 år. Det som är mycket oroväckande är att Amaronevinernas produktion har på bara 6 år utökats från 11,250 hl, år 1997, till 97,500 hl, år 2013. En ökning med extrema 88,5%; detta bäddar inte gott för framtiden. För att försöka bromsa denna farliga utveckling har vintillverkares konsortium beslutat att vintillverkare får torka maximum 50% av sina skördade druvor. Notera är att under 1970-talet torkades knappt 5% av de skördade druvorna.

 

   Amarone Classico, när ett amaorone vin kommer från den centrala delen av appellationen Valopoliciella, delen där Amarone-viner började produceras, kallas det Amarone Classico.

 

   Amarone bästa årgångar, 1947, 1983, 1988, 1990, 1995, 1997, 1998, 2000, 2004, 2006, 2007, 2009 och 2012.

 

   Inget vin fick mer än 4,5 NJP. Till de vinerna som fick mer än 3,5 NJP tillhör:

 

1. Paleo Rosso 2010, rött torrt vin, Toscana, 4,5 NJP,

2. Monteverro 2010, rött torrt blandat vin, Toscana, 4,0 NJP,

3. Grattamacco Bolgheri Rosso Superiore 2009, rött torrt blandat vin, Toscana, 4,0 NJP,

4. Dedicato a Walter 2009, rött torrt vin, Toscana, 4,0 NJP,

5. Barbaresco Starderi La Spinetta 2006, rött torrt vin, Barbaresco, 4,0 NJP och

6. Bussola TB Amarone 2008, rött torrt blandat vin, Amarone della Valopoliciella Classico, 4,0 NJP.

 

   Provningens bästa producent: Monteverro. Inget vin av denna vintillverkare fick mindre än 3,0 NJP. Monteverro, 4,0 NJP, består av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. Tinata, 3,5 NJP, består av Syrah och Grenache. Terra di Monteverro, 3,0 NJP, består av samma druvor som Monteverro, men vinstockarna varifrån druvorna kommer för detta vin är yngre än de som används för framställning av Monteverro.

 

   Monteverro tillhör till ett av de bästa vinhusen i Toscana. Oberoende min stora ansträngning lyckades jag inte att hitta fakta som jag brukar redovisa, som hur många hektar planterade med druvor äger vinhuset, hur gamla vinstockarna är, procentuell fördelning mellan olika druvor samt hur länge vinerna lagras på ekfat. Men oberoende det är jag 100% säker att vi kommer att höra mycket mer om detta strålande vinhus.

 

   Provningens bästa importör: Vinoliv Import. Vinoliv Imports viner har alltid imponerat mig och det samma gäller i år. Inget vin av de sex provade fick mindre än 3,0 NJP. Deras vin Paleo Rosso 2010 valde jag som denna provningens bästa och som näst bästa av några tusen viner som jag provade under 2014, se Årets 10 bästa viner 2014 under respektive över 200 kr och årets bästa vin. Företaget leds av två mycket kunniga och trevliga herrar Tom Klingsäter och Janos Pataky. För mig är alltid en riktig nöje att träffa de och prova deras strålande viner.

 

   Provningens bästa vita vin: Capannelle Chardonnay 2009, vitt torrt vin, Toscana, 3,5 NJP.

 

   Provningens bästa vin över alla kategorier: Paleo Rosso 2010, rött torrt vin (100% Cabernet Franc), Toscana, 4,5 NJP. Ett av de bästa, om inte det bästa av alla, Cabernet Franc-viner som jag har provat hitintills.

 

 

Föregående sida

NJ consulting & import

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42, Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

Copyright© 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.