NJ consulting & import

 

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Nenad Jelisic Poäng (NJP)

5,0 NJP = Ett sagolikt och unikt vin av världsklass. Närmare himlen kan du inte komma. Om du gillar vin då är det ett måste att köpa och prova detta vin; 4,5 NJP = Ett utomordentligt bra vin. Bara små mikrodetaljer skiljer detta vin för att bli ett 5 poäng vin; 4,0 NJP = Ett väldigt bra vin. Ett vin som har nästan allt som de högst klassade vinerna (4,5 och 5,0 NJP) borde ha; 3,5 NJP = Ett mer än bra vin. Ett vin som har både finess och god smak och ett vin som man stor njuter när man dricker det; 3,0 NJP = Ett bra vin som ligger klart över genomsnittet. Ett vin som saknar bara det lilla extra får att hamna högre upp dvs till 3,5 NJP; 2,5 NJP = Ett vin som har hamnat i ingenmansland. Nära att vara ett bra vin, men också nära att vara ett så där vin; 2,0-1,0 NJP = Ett så där vin. Det går att dricka det, men i gengäld ger det ingen upplevelse; 0,5 NJP = Ett dåligt vin, men fortfarande om man anstränger sig när man dricker det är det drickbart; 0 NJP = Ett katastrofalt dåligt vin och icke drickbart vin. Det passar till och med inte till för matlagning.

Grand Cercle des vins de Bordeaux 2015-provning, Grand Hotell, Stockholm, 2015-01-12

(2015-02-06 av Robert Jonasson)

   Den franska vinregionen Bordeaux delas in i tre områden; den Högra och Vänstra stranden samt området däremellan (Entre-Deux-Mers). Det område som kallas Högra stranden (brukar även kallas Libournais) ligger utmed Dordogneflodens högra strand och utgörs av en rad appellationer där de mest kända är Pomerol och St Émilion. Vid denna provning fanns även viner från några satellitappellationer på den Högra stranden som till exempel Lalande-de-Pomerol, Lussac-St-Émilion och Montagne-St-Émilion. Vinerna från den Högra stranden domineras vanligtvis av druvan Merlot.

 

   Den Vänstra stranden ligger utmed Garonne- och Dordogneflodernas vänstra strand och delas in i vindistrikten Médoc och Graves där även Sauternes och Barsac räknas in. De bästa appellationerna för röda viner är Pessac-Léognan i Graves och Pauillac, St-Julien, Margaux och St-Éstephe i Medoc. Den viktigaste druvan för de röda vinerna är Cabernet Sauvignon. Den bästa appellationen för torra vita viner är Pessac-Léognan och de viktigaste druvsorterna är Sémillion och Sauvignon Blanc. De söta vinerna från Sauternes och Barsac domineras vanligtvis av druvan Sémillion.

 

   Entré-Deux-Mers delas in i nio appellationer och både torra vita viner och röda viner produceras. Inom detta område finns inga av de mest kända appellationerna eller slotten.

 

   I Bordeaux har de senaste 15 åren givit några årgångar som brukar räknas till de bästa årgångarna genom tiderna i Bordeaux. Dessa är årgång 2000, 2005, 2009 och 2010.

 

   Grand Cercle des vins de Bordeaux grundades i juni år 2013 och är en sammanslutning av slott från den Högra och Vänstra stranden i Bordeaux som är speciellt utvalda för deras höga kvalitet men som inte tillhör de mest kända slotten. I dagsläget består Grand Cercle av 138 slott från den Högra stranden och 57 slott från den Vänstra stranden. I Grand Cercle har alla slotten en gemensam etik när det gäller produktion och marknadsföring och forskar även tillsammans om hur framtida vintillverkning och vingårdsarbete ska ske. Totalt är 195 slott från 29 olika appellationer ansluta och dessa har en total vingårdsareal av 3,603 ha.

 

   Vid denna provning fanns 43 av de slott som är anslutna till Grand Cercle representerade och hos flertalet fanns möjlighet att få prova flera årgångar av vinerna. Merparten av slotten saknade svensk importör och var representerade av en person från ägarfamiljen eller vinmakaren. I och med att antalet viner och slott inte var så stort fanns det möjlighet till att ha trevliga samtal med producenterna vilket gjorde detta till en väldigt trevlig provning.

 

   Samtliga på provningen tillgängliga viner provades, totalt 79 viner (73 röda och 6 vita) och av dessa fick 29 viner (36%) 3 NJP eller mer, endast 1 vin fick 4 NJP. Provningen höll en jämn och hög nivå utan att riktigt nå de högsta topparna.

 

   De viner som fick 3,5 NJP eller högre var följande:

 

1. Château de Myrat 2009, 4,0 NJP

2. Château la Croizille 2011, 3,5 NJP

3. Château Haut-Bacalan 2012, 3,5 NJP

4. Château Haut Condissas 2010, 3,5 NJP

5. Château Haut Condissas 2009, 3,5 NJP och

6. Château de Pressac 2007, 3,5 NJP.

 

   Provningens bästa producent: De Schepper-de Mour; vilka äger både Château la Croizille och Château Tour Baladoz i St-Émilion. Båda slotten är Grand Cru-klassade och två viner från respektive slott provades och samtliga viner fick 3 NJP eller mer i betyg och var härligt fruktiga, välstrukturerade och personliga. Tilläggas bör att vinerna kom från årgång 2011 respektive 2012 vilket generellt inte betraktas som några av de bättre årgångarna i Bordeaux och gör att resultaten får anses än mer imponerande. De Schepper-de Mour familjen förvärvade Château la Croizille år 1996 och denna egendom utgörs av 5,05 ha vingårdar på jord av lera och kalksten. Ungefär 70% av vingårdsarealen är planterad med Merlot och 30 % med Cabernet Sauvignon. Redan år 1950 köpte De Schepper-de Mour egendomen Château Tour Baladoz. Idag förfogar Château Tour Baladoz över 8,63 ha vingårdar. Vingårdarna är planterade med 70% Merlot, 20% Cabernet Franc och 10% Cabernet Sauvignon. Vinrankorna är planterade i jord bestående av lera och kalksten.

 

   Provningens bästa röda vin: Château la Croizille 2011, 3,5 NJP, rött torrt blandat vin, St-Émilion Grand Cru.

 

   Provningens bästa vita vin samt bästa vin alla kategorier: Château de Myrat 2009, 4,0 NJP, sött vitt vin, Sauternes. Château de Myrat ägs av De Pontac-familjen och klassades som Grand Cru vid 1855-års klassificering. Slottet förfogar över 22 ha vingårdar i Sauternes och vinet är en blandning av 88% Sémillion, 8% Sauvignon Blanc och 4% Muscadelle. Vinet lagras 22 månader på franska ekfat innan det tappas på flaska.

 

 

Föregående sida

NJ consulting & import

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42, Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

Copyright© 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.