NJ consulting & import

 

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Nenad Jelisic Poäng (NJP)

5,0 NJP = Ett sagolikt och unikt vin av världsklass. Närmare himlen kan du inte komma. Om du gillar vin då är det ett måste att köpa och prova detta vin; 4,5 NJP = Ett utomordentligt bra vin. Bara små mikrodetaljer skiljer detta vin för att bli ett 5 poäng vin; 4,0 NJP = Ett väldigt bra vin. Ett vin som har nästan allt som de högst klassade vinerna (4,5 och 5,0 NJP) borde ha; 3,5 NJP = Ett mer än bra vin. Ett vin som har både finess och god smak och ett vin som man stor njuter när man dricker det; 3,0 NJP = Ett bra vin som ligger klart över genomsnittet. Ett vin som saknar bara det lilla extra får att hamna högre upp dvs till 3,5 NJP; 2,5 NJP = Ett vin som har hamnat i ingenmansland. Nära att vara ett bra vin, men också nära att vara ett så där vin; 2,0-1,0 NJP = Ett så där vin. Det går att dricka det, men i gengäld ger det ingen upplevelse; 0,5 NJP = Ett dåligt vin, men fortfarande om man anstränger sig när man dricker det är det drickbart; 0 NJP = Ett katastrofalt dåligt vin och icke drickbart vin. Det passar till och med inte till för matlagning.

Champagnedagen 2014, Grand Hotell, Stockholm, 2014-03-31 (2014-07-16 av Nenad Jelisic och Robert Jonasson) Champagne är fransk vinregion som är känd för sina mousserande viner. Den består av 5 vindistrikt: 1. Aube (kallas också Côte des Bar, 7,721 ha eller 23% av regionens yta som är planterad med druvor), 2. Côte des Blancs (4,351 ha eller 13%), 3. Côte de Sézanne (1,944 ha, 6%), 4. Montagne de Reims (7,959 ha, 24%) samt 5. Vallée de la Marne (11,593 ha, 34%). Vinregionen har 33,568 ha. Det finns 324 byar i Champagne och alla är klassificerade i procent (80 till 100%) enligt Echelle des Crus, där de bästa vingårdarna får 100% av maxpriset för druvorna. Regionen har 17 Grand Cru-byar som alla är klassificerade som 100% och som alla ligger i de tre mest kända vindistrikten. 9 av de ligger i Montagne de Reims, 6 i Côte des Blancs och 2 i Vallée de la Marne. De bästa Chardonnay druvorna odlas i Côte des Blancs och många hävdar att majoriteten av de bästa vingårdarna liggerde mellersta sluttningarna av Le Mesnil-sur-Oger. De bästa Pinot Noir druvorna odlas på södra sluttningar av Ambonnay och Bouzy samt norra sluttningar av Verzenay och Verzy. Årligen produceras (2012) 385 miljoner flaskor dvs den genomsnittliga avkastningen ligger på otrolig höga 86 hl/ha.

 

Champagne jordmån, 75% av jordmånen består av kalkrik jord (krita, märgel och kalksten). Denna typ av jordmån ger god dränering och förklarar också varför vissa Champagne viner har ett distinkt mineral smak. Två olika kritor förekommer: Belimnitkrita och Micrasterkrita, där Belimnitkrita, som dominerar i de flesta Gran Cru-byar, har mer kalk och tack vara det ger druvorna högre vinsyra. Krita fungerar som en naturlig reservoar (håller 300 till 400 liter vatten per kubikmeter), vilket ger vinstockarna tillräckligt med vatten även i de torraste somrarna. Ansträngning, som krävs från vinstockarna för att utnyttja detta vatten sätter vinstockarna under en lagom vattenstress under växtsäsongen, hjälper till att druvorna uppnår den känsliga balansen mellan mognad, syra och smak. I vissa områden av Champagne regionen, kritrika jordar ger vika för områden som har en större andel av märgel, lera och sand som i Vallée de la Marne (väster om Châtillon-sur-Marne) och i bergen som omger Reims (Saint-Thierry, Vallée de l'Ardre och Montagne Ouest). Märgel dominerar i Côte des Bar vingårdar (Bar-sur-Aube och Bar-sur-Seine). Medan vindistrikt Aube skiljer sig från andra distrikt (områden) genom att har kalkrik jord blandad med lera rika på fossil av små ostron s.k. Kimmeridge jord.

 

Champagnemetod, varje druvsort jäses var för sig och jäsningen är den samma som för vanligt vitt vin. Efter jäsningen går vinet i vissa fall genom den malolaktiska jäsningen och i vissa fall, när man vill behålla den vassa äpplesyran, inte. När jäsningen och, om den genomförs, den malolaktiska jäsningen (den andra jäsningen) är färdig tappas vinerna om, blandas, får en tillsats av lite socker och jäst och buteljeras på flaskan. I flaskan påbörjar en ny jäsning (den andra jäsningen eller den tredje jäsningen) som skapar kolsyra. När vinet har jäst färdigt måste det vara i kontakt med sitt jästsediment i minst 15 månader (standardchampagne, ej från en och samma årgång) respektive minst 36 månader (årgångschampagne). När lagringen är avslutad placeras flaskorna med halsen nedåt i träställningar under en lutning av 45 grader och sedan lutas flaskorna stegvis till en lutning av 90 grader. Nu är det dags att börja vrida flaskorna (remuage). Denna process tar i genomsnitt 8 dagar, om den utförs av maskiner, respektive 56 dagar, om den utförs manuellt, och genom den samlas jästsediment i flaskhalsen. Jästsedimentet i flaskhalsen fryses ner och skjuts ut (dégorgement). Nu fylls lite specialvin (dosage) på, flaskan skakas om för att det specialvinet blandas med champagnen och champagnen är klar att korkas och säljas.

 

Champagnemetod för Rosé Champagne, till skillnad till vanligt Champagne görs det Rosé Champagne genom att tillsätta lätt röd färgad druvjuice innan den första jäsningen påbörjas eller görs genom att tillsätta lite rött vin innan den andra jäsningen påbörjas.

 

Champagne druvor, Pinot Noir (13,091 ha, 39%), Pinot Meunier (10,742 ha, 32%) och Chardonnay (9,735 ha, 29%). Det finns också 91 ha planterade med Arbanne, Petit Meslier, Pinot Gris och Pinot Blanc.

 

Champagne bästa årgångar, 1804, 1811, 1825, 1834, 1846, 1858, 1862, 1870, 1874, 1880, 1884, 1892, 1898, 1899, 1914, 1921, 1947, 1949, 1955, 1959, 1961, 1964, 1966, 1976, 1979, 1982, 1988, 1989, 1990, 1995, 1996 och 2008.

 

Champagnedagen brukar anses vara mer av en festdag för branschen än vad dylika provningar normalt är. Årets Champagnedag var inget undantag. Trängseln var mycket stor runt de mest populära producenterna och ljudnivån var mycket hög. Många tog chansen att umgås med sina branschkollegor och dricka champagne i stället för att seriöst prova vin. Under början av dagen gick det bra att prova vin men ju längre dagen led desto trängre blev det vid borden. Det här gjorde att vi inte hann prova alla viner.

 

Totalt provades 191 viner varav 20% av vinerna erhåll 3,0 NJP eller mer i betyg. 7 viner fick 4,0 NJP i betyg, varav 1 fick mer än 4,0 NJP. Följande viner fick 4,0 NJP eller mer:

 

1. Bollinger, La Grande Année, Rosé, Brut, 2004 (1195 kr; SB:s artnr 91289) rosé torrt blandat mousserande vin, 4,0 NJP,

2. De Saint Gall, Cuvée Orpale, Grand Cru Blanc de Blancs, 2002 (finns inte på SB; ca 1500 kr) vitt torrt mousserande vin, 4,0 NJP,

3. Diebolt-Vallois, Fleur de Passion, 2006 (750 kr; SB:s artnr 77673) vitt torrt mousserande vin, 4,0 NJP,

4. Clos des Goisses, Philipponnat, 2002 (1239 kr; SB:s artnr 95309) vitt torrt blandat mousserande vin, 4,0 NJP,

5. Cuvée Sir Winston Churchill, Pol Roger, 2000 (1155 kr; SB:s artnr 7548) vitt torrt blandat mousserande vin, 4,0 NJP,

6. Salon Blanc de Blancs, 1999 (1890 kr; SB:s artnr 90421) vitt torrt mousserande vin, 4,0 NJP och

7. Henriot, Cuvee des Enchantaleurs, 1999 (finns inte på SB; ca 1400 kr) vitt torrt blandad mousserande vin, 4,5 NJP.

 

Provningens bästa producenter: Henriot, hade väldigt hög och jämn kvalitet där alla 6 provade viner fick över 3 NJP. Kronan på verket är Cuvée des Enchantaleurs 1999 som fick 4,5 NJP.

 

Familjen Henriot etablerade sig i Reims i Champagne redan år 1640. Från början var familjen engagerad inom textilindustrin och som vinhandlare. Allt eftersom började Henriot köpa vinodlingar. Officiellt grundades Champagne Henriot av Apolline Henriot år 1808. Henriot är i dag ett av de sista helt oberoende och familjeägda champagnehusen. I dag äger Henriot 35 hektar vingårdar i Montage de Reims och Côte des Blancs vilket täcker behovet för ca en fjärdedel av produktionen. Något som kännetecknar Henriot är att de använder en stor del Chardonnay i sina blandningar och i stort sett ingen Pinot Meunier.

 

Jag (Robert) skulle beskriva Henriots husstil för vinerna som mycket eleganta, fruktiga, komplexa och välbalanserade. Ljuvliga att dricka som unga men de har mycket att vinna på att lagras.

 

Provningens bästa vin över alla kategorier enligt mig (Robert): Henriot, Cuvée des Enchantaleurs, 1999 (finns inte på SB, ca 1400 kr) vitt torrt blandad mousserande vin, Reims, 4,5 NJP.

 

Föregående sida

NJ consulting & import

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42, Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

Copyright © 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.