NJ consulting & import

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

C

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q   R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  Å  Ä  Ö

CABE-CAPA

CABE-CAPA   CAPA-CAYE   CENT-CHAB   CHAB-CHAM   CHAM-CHAM   CHAM-CHAM(SALO)   CHAM(SALO)-CHÂT(ANGE)   CHÂT(D'ANG)-CHÂT(BELL)   CHÂT(BELL)-CHÂT(BROW)   CHÂT(BROW)-CHÂT(CERT)   CHÂT(CERT)-CHÂT(CLER)   CHÂT(CLIM)-CHÂT(CROI)   CHÂT(DASS)-CHÂT(DECH)   CHÂT(DECH)-CHÂT(DOIS)   CHÂT(DUCR)-CHÂT(FOUG)   CHÂT(FRAN)-CHÂT(GRAN)   CHÂT(GRAN)-CHÂT(HAUT)   CHÂT(HAUT)-CHÂT(L'HER)   CHÂT(HOSA)-CHÂT(LAFI)   CHÂT(LAFI)-CHÂT(LAFL)   CHÂT(LAFL)-CÔTE(LAPL)   CHÂT(LAPO)-CHÂT(LATO)   CHÂT(LATO)-CHÂT(LEMO)   CHÂT(LÉOV)-CHÂT(MAGR)   CHÂT(MALA)-CHÂT(MARQ)   CHÂT(MARQ)-CHÂT(MOUT)   CHÂT(MOUT)-CHÂT(PALM)   CHÂT(PALM)-CHÂT(PÉTR)   CHÂT(PÉTR)-CHÂT(PONT)   CHÂT(PONT)-CHÂT(ROLV)   CHÂT(ROME)-CHÂT(TROP)   CHÂT(TROT)-CHÂT(D'YQU)   CHÂT-CHIA   CHIA-CLOS   CLOS(DEVO)-CLOS(SAIN)   CLOS(SAIN)-CONC   COND-CÔTE   CÔTE-CÔTE(DENU)   CÔTE(DENU)-CÔTE(SDEB)   CÔTE(SDEB)-CÔTE(SDEN)   CÔTE(SDUR)-CRÉM   CRÉM-CUVÉ

 

Bara 4 NJP-, 4.5 NJP- och 5 NJP-viner (Nenad Jelisic Poäng) hamnar under bästa årgångar.

 

Om för något vin står det bakom bästa årgångar inga menas det att vinets pris är för hög för vinets kvalité eller att vinets kvalité är för låg.

       

Från och med oktober 2010 varje gång när vi uppdaterar någon uppgift eller skriver en ny uppgift kommer vi att skriva i parentes när uppdateringen skede senast tex (2010-10).

 

Cabernet Franc, blå druva. Näringsfattig jord med bra dräneringsegenskaper (t.ex. sand, grus och kalkrika jordar) är idealisk växtplats för druvan. Cabernet Franc, som är odlad på rätt sätt och på rätt plats, ger viner med doft och smak av violer, rosor, lavendel, basilika, koriander, salvia, tobak, hallon, röda körsbär och röda plommon. När Cabernet Franc inte får tillräckligt med sol ger den viner med doft och smak av omogen paprika. (2012-09)

 

Cabernet Sauvignon, blå druva. Näringsfattig jord med bra dräneringsegenskaper (t.ex. grus) är idealisk växtplats för druvan. Cabernet Sauvignon som är odlad på rätt sätt och på rätt plats ger tanninrika, mörka och lagringsdugliga viner, viner med doft och smak av svarta vinbär, plommon, hallon, örter, lakrits, och, med tiden, av cederträ, tobak, torkade frukter och kaffe. När Cabernet Sauvignon inte får tillräckligt med sol ger den viner med doft och smak av omogen paprika. (2012-06)

 

Cadillac, fransk appellation som tillhör vinområdet Entre-Deux-Mers som i sin tur tillhör vinregionen Bordeaux.

 

Cahors, fransk appellation som tillhör vinregionen Sud-Ouest (Sydvästra Frankrike). Appellationen har 4,800 ha. Den genomsnittliga avkastningen ligger på låga 31 hl/ha. De mest koncentrerade och de mest lagringsdugliga vinerna från denna appellation kommer från dess högsta terrasser. Vinerna som är klassade som Cahors Excellence eller Charte de Qualité måste uppfylla följande krav: skörden får inte vara högre än 40 hl/ha, lagringen måste pågå i minst 18 månader samt vinerna måste klara en kvalitetsprovning. Av någon okänd anledning, många av de bästa vintillverkarna vill inte vara med och uppfylla dessa kvalitetskrav. (2012-06)

 

Cahors druvor, 85% Malbec, 13% Merlot sam 2% Tannat. (2012-06)

 

Campo Alla Sughera, Adeo (rött vin, cuvée, Cabernet Sauvignon och Merlot), DOC Bolgheri Rosso Superiore, Toscana, Italien, bästa årgångar, 2004, 2006 och 2008; ej 2009. (2013-02)

 

Campo Alla Sughera, Arnione (rött vin, cuvée), DOC Bolgheri Rosso Superiore, Toscana, Italien, bästa årgångar, 2003, 2007 och 2008. (2013-02)

 

Campofiorin, en italiensk vinframställningsmetod. Campofiorin-vinet framställs av samma typ av druvor som används för framställning av amarone, recioto och ripasso dvs av Corvina, Rondinella och Molinara. Till skillnad mot ripasso (se  ripasso) lufttorkas en del av druvor som sedan jäser en andra gång tillsammans med vinet av färska druvor. Campofiorin, samma som ripasso, är en metod som uppfanns av vinfirman Masi. (2013-10)

 

Cannonau di Sardegna, ett DOC-vin. Om vinet inte når en minimal alkoholhalt på 13.5% degraderas det till Vino da Tavola-vinklass och det måste säljas som Cannonau utan "di Sardegna. Om vinet har lagrats i två år och har en alkoholhalt på minst 15% får det heta Superiore. Om vinets alkoholhalt uppgår till 15% och sockerhalten till max 10 g/l får vinet kallas Naturalmente Secco.

 

Cannonau di Sardegna, italiensk appellation som tillhör vinregionen Sardinien.

 

Cannonau di Sardegna druvor, Cannonau, Carignano, Pascale, Bovale och Muristello.

 

Canon-Fronsac, fransk appellation som tillhör vindistriktet Libournais (Högra Strand) som i sin tur tillhör vinregionen Bordeaux. Appellationen har 300 ha planterade med vin. Den genomsnittliga avkastningen ligger på 54 hl/ha. Inget vinslott som tillhör appellationen Canon-Fronsac är klassificerat. (2012-06)

 

Canon-Fronsac druvor, dominerar Merlot (ca 70%) följt av Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och lite Malbec. (2012-06)

 

Canon-Fronsac jordmån, lera och kalksten. (2012-06)

 

Capannelle, Chardonnay (vitt vin), Toscana, Italien, bästa årgångar, 2008 och 2009. (2012-11)

 

Capannelle, Chianti Classico, Riserva (rött vin, cuvée), Chianti Classico, Toscana, Italien, bästa årgångar, 1997, 2000, 2001, 2003, 2004, 2007 och 2008. (2012-11)

 

Nästa sida

 

NJ consulting & import 

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42. Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

Copyright © 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.