NJ consulting & import

 

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Nenad Jelisic Poäng (NJP)

5,0 NJP = Ett sagolikt och unikt vin av världsklass. Närmare himlen kan du inte komma. Om du gillar vin då är det ett måste att köpa och prova detta vin; 4,5 NJP = Ett utomordentligt bra vin. Bara små mikrodetaljer skiljer detta vin för att bli ett 5 poäng vin; 4,0 NJP = Ett väldigt bra vin. Ett vin som har nästan allt som de högst klassade vinerna (4,5 och 5,0 NJP) borde ha; 3,5 NJP = Ett mer än bra vin. Ett vin som har både finess och god smak och ett vin som man stor njuter när man dricker det; 3,0 NJP = Ett bra vin som ligger klart över genomsnittet. Ett vin som saknar bara det lilla extra får att hamna högre upp dvs till 3,5 NJP; 2,5 NJP = Ett vin som har hamnat i ingenmansland. Nära att vara ett bra vin, men också nära att vara ett så där vin; 2,0-1,0 NJP = Ett så där vin. Det går att dricka det, men i gengäld ger det ingen upplevelse; 0,5 NJP = Ett dåligt vin, men fortfarande om man anstränger sig när man dricker det är det drickbart; 0 NJP = Ett katastrofalt dåligt vin och icke drickbart vin. Det passar till och med inte till för matlagning.

Snälla Bourgogne, ni kan ju så mycket bättre än så här! Bourgogne Wine Tour 2015, Grand Hotell, Stockholm, 2015-02-10

(2015-03-16 av Robert Jonasson och Nenad Jelisic)

   Vad har hänt? Mitt favoritområde underpresterar å det grövsta! Jag provade alla viner som fanns tillgängliga (183 st) och endast 29 fick 3,0 NJP eller mer vilket innebär 16%. Som en av världens främsta vinregioner så borde rimligen minst 25% få 3,0 NJP eller mer för att det ska vara acceptabelt. En förklaring kan vara att väldigt få producenter erbjöd viner klassificerade som Premier Cru eller Grand Cru. Nu måste det till stora förbättringar för att jag ska hålla intresset uppe för Bourgogne Wine Tour.

 

   De viner som fick 3,5 NJP eller högre var följande:

 

1. Domaine Génot-Boulanger Meursault Premier Cru Les Bouchères 2012, vitt torrt vin, 4,0 NJP,

2. Domaine Génot-Boulanger Volnay Premier Cru Le Ronceret 2012, rött torrt vin, 4,0 NJP,

3. Domaine du Clos Frantin Clos-de-Vougeot Grand Cru 2010, rött torrt vin, 4,0 NJP,

4. Domaine du Clos Frantin Gevrey-Chambertin Les Murots 2012, rött torrt vin, 3,5 NJP,

5. Domaine du Pavillion Pommard Clos des Ursulines 2011, rött torrt vin, 3,5 NJP,

6. Domaine des Fuissé Pouilly Fuissé Les Brûles 2012, vitt torrt vin, 3,5 NJP,

7. Domaine Génot-Boulanger Aloxe-Corton Premier Cru 2012, rött torrt vin, 3,5 NJP och

8. Domaine Roland Lavantureux Chablis Grand Cru Vaudésir 2013, vitt torrt vin, 3,5 NJP.

 

   Provningens bästa producent: Under provningen var det främst en producent som stod ut och detta var precis som i fjol, Domaine Génot-Boulanger. Vad krävs egentligen för att bli representerad i Sverige? Domaine Génot-Boulanger har av NJ consulting & import blivit utsedd till den bästa producenten 2 år i rad och fortfarande har ingen importör nappat. Vakna importörer!

 

   Domaine Génot-Boulanger är en familjefirma som drivs av paret Aude och Guillaume Lavollée sedan år 2008. Firman grundades år 1974 av Audes farfars far och håller till i Meursault, Côte de Beaune. Domaine Génot-Boulanger äger 22 hektar vingårdar varav ca 50% utgörs av Premier Cru och Grand Cru klassade vingårdar.

 

   Firman producerar vin från 13 appellationer och uppräknat från norr till söder är dessa Chambolle-Musigny, Clos de Vougeot, Aloxe-Corton, Corton, Corton-Charlemagne, Savigny, Beaune, Pommard, Volnay, Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet och Mercurey. Från alla appellationer förutom Chambolle-Musigny produceras vin som klassas som byvin (Village) och Premier Cru. Druvorna odlas med organiska metoder, men firman är i dagsläget inte certifierad. Ett normalt år uppgår produktionen totalt till mellan 80,000-100,000 flaskor.

 

   Provningens bästa vita vin: Domiane Génot-Boulanger Meursault Premier Cru Les Bouchères 2012, 4,0 NJP. Detta vin produceras från en 0,61 hektar stor del av vingården Les Bouchères som ligger sydväst om själva byn Meursault. Vinrankorna har en medelålder av 15 år och växer i ler- och kalkstensjord. Vinet jäses på ekfat där ca 25% utgörs av nya ekfat och därtill lagras vinet på ekfat i 8 till 10 månader. Ungefär 3,000 flaskor produceras årligen.

 

 

   Provningens bästa röda vin samt bästa vin alla kategorier: Domaine Génot-Boulanger Volnay Premier Cru Le Ronceret 2012, 4,0 NJP. Vinet kommer från vingården Le Ronceret som ligger söder om byn Volnay. Domaine Génot-Boulanger äger 0,4 hektar av denna vingård och vinrankornas medelålder uppgår till 40 år. Jordmånen utgörs av ler- och kalkjord. Vindruvorna avstjälkas och maceration sker i ståltankar under 15-20 dagar. Vinet lagras 10-15 månader på ekfat varav ca 30% utgörs av nya ekfat. Ungefär 2,000 flaskor produceras årligen.

 

 

   Provningens bästa appellation: Chablis.

 

   Chablis, franskt vindistrikt (och appellation) som tillhör vinregionen Bourgogne. Appellationen har 5,044 ha planterade med vin och 25% av dessa ägs av kooperativet La Chablisienne. Ett bra Premier Cru Chablis kan lagras i 10 år medan ett bra Grand Cru Chablis kan lagras i 20 år. Majoriteten av andra Chablis-viner borde drickas innan de bli 6 år gamla. Ett Chablis-vin har oftast en mycket torr och frisk smak med mineralkaraktär.

 

   Chablis bästa årgångar, 1962, 1966, 1969, 1989, 1995, 1996, 2002, 2010 och 2012.

 

   Chablis druvor, Chardonnay. Andra druvor odlas också men de får inte ingå i ett Chablis-vin.

 

   Chablis jordmån, blandad jord som består av märgel och kalksten och som är rik på fossil av små ostron, så kallade Kimmeridge jord. Denna kombination av jordar ger vinerna från Chablis den specifika mineraliska smaken.

 

   Chablis kvalitetsklasser, Chablis har fyra kvalitetsklasser: 1. Grand Cru (den högsta klassen, 100 ha), 2. Premier Cru (778 ha), 3. Chablis (3,318 ha) samt 4. Petit Chablis (843 ha).

 

   Chablis och Petit Chablis, den tillåtna avkastningen ligger på 60 hl/ha i båda två kvalitetsklasser. De flesta av Petit Chablis-viner är nästan omöjliga att dricka pga att de är mycket obalanserade och har en extrem hög vinsyra.

 

   Chablis Premier Cru, det finns 40 Premier Cru lägen. Till de bästa tillhör Fourchaume, Mont de Milieu samt Montée de Tonnerre. De 40 Premier Cru lägena täcker 778 ha. Den tillåtna avkastningen ligger på 58 hl/ha medan den genomsnittliga ligger på 57 hl/ha. Det som är mest oroväckande med denna kvalitetsklass är att mer och mer vingårdar som är långt ifrån lämpliga att klassas som Premier Cru klassas som dessa.

 

   Chablis Grand Cru, det finns sju Chablis Grand Cru lägen: 1. Blanchots (12,7 ha), 2. Bougros (12,6 ha), 3. Les Clos (26 ha), 4. Grenouilles (9,4 ha), 5. Les Preuses (11,4 ha), 6. Valmur (13,2 ha) samt 7. Vaudésir (14,7 ha). De sju Chablis Grand Cru lägena är grupperade strax utanför byn Chablis på mestadels sydvästliga sluttningar och de tillsammans täcker 100 ha. Av dessa sju Chablis Grand Cru lägen ger Les Clos de mest kraftfulla, smakrika och lagringsdugliga viner, Blanchots de mest delikata och finessrika och Grenouilles de mest doftrika. Under de bästa årgångar anses Valmur ger lika kraftfulla, smakrika och lagringsdugliga viner som Les Clos. Den tillåtna avkastningen ligger på 45 hl/ha.

 

Föregående sida

NJ consulting & import

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42, Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

Copyright© 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.