NJ consulting & import

 

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Nenad Jelisic Poäng (NJP)

5,0 NJP= Ett sagolikt och unikt vin av världsklass. Närmare himlen kan du inte komma. Om du gillar vin då är det ett måste att köpa och prova detta vin; 4,5 NJP= Ett utomordentligt bra vin. Bara små mikrodetaljer skiljer detta vin för att bli ett 5 poäng vin; 4,0 NJP= Ett väldigt bra vin. Ett vin som har nästan allt som de högst klassade vinerna (4,5 och 5,0 NJP) borde ha; 3,5 NJP= Ett mer än bra vin. Ett vin som har både finess och god smak och ett vin som man stor njuter när man dricker det; 3,0 NJP= Ett bra vin som ligger klart över genomsnittet. Ett vin som saknar bara det lilla extra får att hamna högre upp dvs till 3.5 NJP; 2,5 NJP= Ett vin som har hamnat i ingenmansland. Nära att vara ett bra vin, men också nära att vara ett så där vin; 2,0-1,0 NJP = Ett så där vin. Det går att dricka det, men i gengäld ger det ingen upplevelse; 0,5 NJP = Ett dåligt vin, men fortfarande om man anstränger sig när man dricker det är det drickbar; 0 NJP = Ett katastrofalt dåligt vin och icke drickbart vin. Det passar till och med inte till för matlagning.

Årets 10 bästa viner 2014 under respektive över 200 kr och årets bästa vin

(2014-11-29 av Nenad Jelisic)

   Det här är andra gången att NJ consulting & import väljer ut årets 10 bästa viner under 200 kronor, årets 10 bästa viner över 200 kronor och årets bästa vin.

 

   Under 2014 provade jag några tusen viner som finns tillgängliga på marknaden. Från dessa valde jag ut de absolut bästa vinerna. Det viktigaste kriteriet vid urvalet var såklart kvalité men även vinernas tillgänglighet idag.

 

Årets bästa vin 2014

 

La Rival, 2010 (283 kr; SB:s artnr 79778; Det säljs endast i helt kolli om 6 stycken) rött torrt blandat vin, Lussac-Saint Émilion, Bordeaux, Frankrike.

 

 

Årets 10 bästa viner 2014 under 200 kr

 

1. Alpamanta Estate, Cabernet Sauvignon, 2010 (169 kr; SB:s artnr 90261) rött torrt blandat vin, Mendoza, Argentina, 3,5 NJP,

2. J.H. Goncalves, Sercial 5 Years, NV (99 kr; 375 ml; SB:s artnr 7805) sött madeira, Madeira, Portugal, 3,5 NJP,

3. Cono Sur, Bicicleta, Pinot Grigio, 2013 (71 kr; SB:s artnr 2448) vitt torrt vin, Valle Central, Chile, 3,0 NJP,

4. Real Tesoro, Sherry Medium Dry, NV (85 kr; SB:s artnr 8231) halvtorr sherry, Jerez, Spanien, 3,0 NJP,

5. Torres, Gran Viña Sol, Chardonnay, 2013 (76 kr; SB:s artnr 2459) vitt torrt vin, Penedès, Spanien, 3,0 NJP,

6. Amedeo, 2012 (89 kr; SB:s artnr 2332) vitt torrt blandat vin, Custoza Superiore, Italien, 3,0 NJP,

7. Amarone Classico, 2011 (195 kr; SB:s artnr 12363) rött torrt blandat vin, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 3,0 NJP,

8. Château Tour Blanche, Cuvée Excellence, 2006 (139 kr; SB:s artnr 71208) rött torrt blandat vin, Médoc, Frankrike, 3,0 NJP,

9. Château Tempérance, 2004 (165 kr; SB:s artnr 72793) rött torrt blandat vin, Bordeuax, Frankrike, 3,0 NJP och

10. Conde de Valdemar, Gran Reserva, 2005 (129 kr; SB:s artnr 12601) rött torrt blandat vin, Rioja, Spanien, 3,0 NJP.

 

   Att jag valde Alpamanta Estate Cabernet Sauvignon 2010 som Årets bästa vin 2014 under 200 kr kan förklaras genom vad jag skrev om den: Om du gillar tanninrika, smakrika, doftrika och lagom fruktiga Cabernet Sauvignon viner, med lite Malbec (8%) i, då får du under inga omständigheter missa att prova det här vinet. Det som smaklökarna känner först när de första centiliterna av detta vin kommer i munnen är smak av en rikligt kakaorik mörk choklad, mikrosekunder efter känner dem kraftiga tanniner och sedan, några mikrosekunder senare, känner dem smak av en högklassig körsbärslikör, typ Maraschino från Kroatien. Tanninerna aldrig släpper taget i detta vin. Om man bara lite anstränger sig när man provar/drycker vinet kommer man att känna smak av blåbär, svarta vinbär och vanilj. Vinets kraftiga och tanninrika smaker passar utmärkt till mycket smakrika köttgrytor av älgkött, vildsvinkött, renkött eller en blandning av dessa. Var generös med kantareller i grytorna och under inga omständigheter starkt krydda grytorna. De före beskrivna vild köttbitarna kan utan problem ersättas av nötkött- eller lammkött bitarna. Alpamanta Estate Cabernet Sauvignon 2010 kommer att nå toppen inom ca 3 år, men varför vänta så länge, speciellt nu när det är så kallt, mörkt och tråkigt ute. Det ska drickas mellan 18 och 19°C.

 

Årets 10 bästa viner 2014 över 200 kr

 

1. La Rival, 2010 (283 kr; SB:s artnr 79778) rött torrt blandat vin, Lussac-Saint Émilion, Bordeaux, Frankrike, 4,5 NJP,

2. Paleo Rosso, 2010 (671 kr; SB:s artnr 73732) rött torrt vin, Toscana, Italien, 4,5 NJP,

3. Monteverro, 2010 (1249 kr; SB:s artnr 78673) rött torrt blandat vin, Toscana, Italien, 4,0 NJP,

4. Charles Heidsieck, Réserve, NV (459 kr; SB:s artnr 77522) vitt torrt blandat mousserande vin, Champagne, Frankrike, 4,0 NJP,

5. Torres, Mas La Plana,Cabernet Sauvignon, 2009 (ca 400 kr; finns ej på SB) rött torrt vin, Penedès, Spanien, 4,0 NJP,

6. Finca Sophenia, Synthesis, The Blend, 2010 (ca 400 kr; finns ej på SB) rött torrt blandat vin, Mendoza, Argentina, 4,0 NJP,

7. Grattamacco, Bolgheri, Rosso, Superiore, 2009 (ca 400 kr; finns ej på SB) rött torrt blandat vin, Toscana, Italien, 4,0 NJP,

8. Dedicato a Walter, Poggio al Tesoro, 2009 (499 kr; SB:s artnr 92041) rött torrt vin, Toscana, Italien, 4,0 NJP,

9. Barbaresco Starderi, La Spinetta, 2006 (ca 900 kr; finns ej på SB) rött torrt vin, Barbaresco, Italien, 4,0 NJP och

10. Bussola, TB, Amarone, 2008 (ca 850 kr; finns ej på SB) rött torrt blandat vin, Amarone della Val. Classico, Italien, 4,0 NJP.

 

   Att jag valde La Rival 2010 som Årets bästa vin 2014 över 200 kr kan förklaras genom det själva vinet. Årets franska vindagen bästa vin och enda vin som fick mer än 3,5 NJP, årets bästa vin i alla kategorier samt årets enda vin som fick 4,5 NJP, inget vin fick 5,0 NJP. Behöver man säga mer om detta strålande vin? La Rival 2010 är ett blandat vin som består av 90% Merlot och 10% Cabernet Franc. Avkastningen ligger på extremt låga 19 ha/hl och druvorna kommer från över 50 år gamla vinstockar. Det produceras mindre är 10,000 flaskor per år. La Rival 2010 har en stor doft- och smakrikedom, en mycket lång och torr (tanninrik) eftersmak, en bra fruktighet och en bra lagringspotential, ca 7 år. I smaken, och i vissa fall i doften, finner man mogna (nästan söta) mörka körsbär, plommon, vanilj, tryffel, björnbär, svartvinbär, lakrits, lite rökighet och lite mineralisk känsla. Vinets stora tanniner mer än väl balanseras av vinets fruktighet. Detta högklassiga vin ska drickas med högklassig mat som grillad oxfilé med rödvinssås och smörig potatismos med tryffel eller till lammracks med rosmarinsky och smörig potatismos med tryffel. Men innan du börjar stor njuta av detta fantastiska vin med maten måste du dofta, smaka och dricka det första glaset av det utan något. Servera vid 17-18°C. Börja gärna med att servera det vid 15°C och sedan njut av när det börjar växa till oförglömlig njutning i glaset.

 

Föregående sida

NJ consulting & import

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42, Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

Copyright © 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.